Povestea satului Făcăeni din comuna Măneciu

Satul Făcăieni îşi are denumirea de la moara cu făcaie instalată pe apa pârâului Galma (astăzi cunoscut sub numele de Secuianca) de o morăriţă secuicancă. Faima morăriței secuience a schimbat în timp și denumirii pârâului Gâlma în Secuianca.

Satul Făcăieni a fost frecvent pomenit în documentele Cantacuzinilor la sfârşitul secolului al XVII-lea. Conform unui astfel de document din 1621 (în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu) familia Cantacuzinilor  au cumpărat moşia Făcăienilor.

Ceea ce puțini locuitori ai comunei Măneciu știu este că în satul Făcăieni a existat cândva o biserică. Această biserică a fost primul lăcaș de cult cunoscut pe teritoriul actual al comunei Măneciu. Se ştie că biserica a a durat până spre sfârşitul veacului XVIII dar nu se ştie când a fost construită. Biserica se afla cândva pe locul actual al gospodăriei familei Dobre.

La marginea de vest al satului Făcăieni au fost descoperite alte urme ale culturii materiale din epoca bronzului: vârfuri de suliţă şi pumnale de bronz, precum şi fragmente de ceramică dacică lucrată cu mâna sau la roată, având motiv ornamental ,,brâul dacic’’ şi fragmente de ceramică Monteoru, similare cu cele de la cetăţuia Homorâciu(comuna Izvoarele).

Astăzi, satul de pe valea pârâului Secuianca are o populaţie de 818 locuitori şi un număr de 257 de gospodării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>