Povestea morii de apă din Drajna

moara-drajna

Moara de apa din Drajna a fost zidita din piatra de rau in secolul XVII , pe un iaz abatut din raul Teleajen. Moara este localizata la intrarea in satul Drajna de Jos, pe partea dreapta a raului Teleajen.

Moara a fost zidita din piatra de rau, in secolul al XVII-lea, de familia boierului Filipescu, o instalaţie tărănească monumentală prin proporţii, soliditate, organizare, materiale folosite şi arhitectură în general.
Moara are o lungime de 12 m si o latimea de 8,5 m, iar roata de lemn are diametrul de 2 m. Forma actuala a constructiei dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, cand a fost refacuta si ampliata. Partea superioara este din lemn iar acoperisul este invelit cu sindrila.

Imediat dupa moara, in secolul al XIX-lea se ridica un vechi portic de piatra, ce indica drumul spre castelul Filipescu si care avea gravate in chirilicăanumele lui Alexandru N. Filipescu si anul 1851, data la care el a inceput reconstructia conacului. De la portic, o alee traversa satul, conducand pana la dealul pe care se inalta zidurile groase ale curtii de la Drajna.
moara-apa-drajna
Mecanismul de macinat era format din 2 pietre de moara: una fixa si una mobila, (cea mobila se invarte si zdrobeste grauntele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiti exploatatori, iar pietrele exista dar sunt printre daramaturi. Reparatia lor se facea cu niste ciocane speciale care intretin rizurile care macina boabele. Cu aceeasi moara cu ajutorul separatorului macina si grau si faina. Cu ajutorul unui surub se ridica piatra mobila de pe piatra fixa si in functie de inaltime sa obtina granulatia dorita. Curelele erau de dimensiuni mari si realizate din textura de cauciuc.
Ultima familie de boieri care a exploatat comuna noastra a fost a lui Dumitru Kretzulescu-Warthiadi, proprietarul Castelului Filipescu, fiul Elenei Kretzulescu si al generalului Panait Warthiadi. Ca toti stramosii lui nu avea obiceiul sa locuiasca la Drajna, ci la Bucuresti. Treburile mosiei erau lasate in mana arendasilor si administratorilor, dintre care cei mai cunoscuti fiind : Cristodor Stravidi, Chiranoiu din Valeni si Butu Ardeleanu.

Moara de apă din Drajna a aparut si in decoruri de filme – „Intoarcerea Vlasinilor”  (din minutul 50:28)si in „Haiducii lui Sapte Cai“.

seceventa-film-intoarcerea-vlasinilor

Acest monument este unic in judetul Prahova se afla intr-o stare de conservare precara din cauza lipsei de intretinere si a dezinteresului autoritatilor si a proprietarului.

Surse: Romania Resorts

Adevărul

Drajna.ro